Bitcoin Nedir?

2009 yılında halkın kullanımına açılan Bitcoin, son zamanlarda tüm para birimleri karşısındaki inanılmaz yükselişiyle herkesin dikkatini çekmektedir. Peki bitcoin nedir?

Bitcoin Nedir?

Bitcoin, Satoshi Nakamoto tarafından başlatılan dijital bir para birimidir. Kısaltması BTC olan bitcoinin sembolü ₿’dir. 2009 yılındaki halka arzından sonra oldukça başarılı olması sayesinde, Bitcoin başarılı olan ilk kripto para unvanını kazanmıştır. Bitcoin’in herhangi bir kurum veya merkez bankasıyla ilişiği olmadığı için Bitcoin üzerinde düzenleme ve kontrol gibi işlemler mümkün değildir. Bu yüzden Bitcoin kısa bir süre içerisinde Dolar ve Euro’ya alternatif olacak hale gelmiştir.

bitcoin nedir

Bitcoin Nasıl Üretilir?

Bitcoin’in kazandığı değeri gören kişilerin sorduğu ilk soru genellikle bitcoin nasıl alınır olmaktadır. Bitcoin üretmek için madencilik adı verilen mining yapılmalıdır. Bilgisayarınız aracılığıyla yapabileceğiniz bu mining işlemi sayesinde bitcoin elde edebilirsiniz. Fakat bu işlem oldukça sabır ve maddiyat gerektiren bir işlemdir. Mining işlemi bilgisayarınız işlemci gücünü harcadığı için hem güçlü hem de çok sayıda işlemci gerekmektedir. Mining’e yatırım yaptığınız süre boyunca bitcoin kazanma şansınız daha yüksek olacaktır.

Bitcoin’in Avantajları Nelerdir?

Bitcoin anonim bir para birimi olduğu için bitcoin’in avantajları oldukça fazladır. Öncelikle kripto olmayan para birimleri hükümetlerin uyguladığı ticari ve ekonomik politikalara göre bir anda çökebilirken bitcoin herhangi bir hükümete bağlı olmadığı için çökme riski gerçek para birimlerine göre çok daha düşüktür. Ayrıca, gerçek para birimlerinin aksine bitcoin maksimum 21 milyon adet üretebildiği için bitcoinde enflasyon riski oldukça düşüktür.

bitcoin güvenli midir

Bitcoin’in Dezavantajları Nelerdir?

Bitcoin’in pek çok avantajı olmasının yanı sıra dezavantajları da bulunmaktadır. BTC’in izi sürülemediği için Bitcoin ile yasa dışı işler rahatça gerçekleştirilebilmektedir. Bu durum da hükümetlerin Bitcoin için çeşitli önlemler veya yasaklar almasına sebep olmaktadır. Bunun haricinde Bitcoin’in ödeme yöntemi olarak kabul edildiği çok fazla yer bulunmadığı için elinizdeki Bitcoinlerle alışveriş yapmanız pek mümkün değildir.

Bitcoin Güvenilir Midir?

Bitcoin oldukça güvenli bir sisteme sahiptir. BTC ile yapılan tüm işlemler baştan sona şifrelendiği için tüm işlemler güvenli bir şekilde kayıt altında tutulmaktadır. Ayrıca, Bitcoin’in belli bir merkezi olmadığı için işlemleriniz farklı bilgisayarlar üzerinden onay almaktadır. Haliyle her işlemde farklı bilgisayarlardan onay aldığınız için güvenlik konusunda herhangi bir sıkıntı yaşanmamaktadır.

Önemli Uyarı: Bu makale üzerinde bulunan açıklamalar kullanıcılara bilgi vermek amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi değildir. Yatırım tavsiyelerini Türkiye Cumhuriyeti Devletinin izin verdiği yatırım kurumlarından yapınız.

Diğer Kripto Para birimi makalelerimize buradan ulaşabilirsiniz.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir