Windows Server 2019 Kurulumu

Windows Server 2019

Microsoft firması Windows Server 2019 sürümünü 20 Mart 2018 senesinde duyurmuştur. Ardından geçen süre zarfında 2 Ekim 2018 senesinde ise piyasaya sürmüştür. Önceki sürümlerden farklı daha gelişmiş depolama, güvenlik, idare gibi konularda geliştirilmeler yapılmasıdır. Bu işletim sistemi Windows NT ailesine üye bir işletim sistemidir. Temel desteği 09 Ocak 2024’de son bulacaktır.

Windows Server 2019 Kurulumu

Bu işletim sistemi ücretli olduğundan dolayı Microsoft ana sitesinden ücretsiz deneme sürümüne 180 gün gibi bir süre vermektedir. Bu süre içerisinde işletim sistemini sorunsuz olarak kullanabilirsiniz. Bu makale üzerinde kullandığımız Windows Server 2019 iso dosyasına buradan ulaşabilirsiniz.

Gerekli iso dosyasını sistemimize okuttuktan sonra kurulum ekranı karşımıza gelecektir.

windows server 2019

Windows Server 2003 ve 2008 sürümleri haricinde Server işletim sistemlerinde Türkçe dil desteği bulunmamaktadır. Bundan dolayı kurulum ve bilgisayar dilini İngilizce seçip diğer kısımları Türkiye’ye uygun bir biçimde ayarlamamız gerekiyor.

windows server 2019 kurulumu

Gerekli ayarlamalar yapıldıktan sonra “Install Now” butonu ile kuruluma başlayabiliriz. Eğer windows dosyaları bozuk olduğu için bu kurulumu yapıyorsanız sağ altta bulunan “Repair your computer” seçeneğini seçebilirsiniz.

windows server install

Bize 4 sistem kurulumu gelecektir. Buradan bu kurulumda gerekli olan “Windows Server 2019 Datacenter Evaluation (Desktop)” sistemini seçiyoruz.

microsoft lisans sözleşmesi

Her Windows işletim sisteminde bulunan Microsoft lisans sözleşmesi bu sürümde de karşımıza çıkmaktadır. Devam edebilmek için “I accept the license terms” kutusunu işaretleyip “Next” butonuna tıklıyoruz.

windows server kurulumu

Kurulum aşamasında ilk defa kurulacaksa “Custom: Install Windows only” seçeneğini seçiyoruz. Eğer Server 2016 ve alt sürümlerini güncellemek istiyorsak “Upgrade” seçeneği ile güncelleme alabiliriz.

windows server 2019 disk seçimi

Windows işletim sistemi dosyalarının hangi diske kurulacağını seçmemizi istemektedir. Bu kısımda donanımsal olarak bütün disklerimiz listelenecektir. Hangi disk dizinine kurmak istiyorsanız bunu seçebilirsiniz. Unutulmaması gereken nokta ise belirli bir diski bölecekseniz bu kısımdan yapılabilir aksi taktirde ilerleyen zamanlarda disk üzerinde yapılacak işlemler veri kaybına neden olabilir.

windows server 2019

İşletim sistemi dosyaları kopyalanıp diske yazılmaya başlanacaktır. Bu aşama ortalama 10-15 dakika sürecektir.

windows server 2019 hazırlık

Kurulum bittikten sonra kişisel ayarlamalar için bilgisayarı yeniden başlatacaktır. Bilgisayarınız yeniden başladıktan sonra belirli kişisel ayarlamalar yapmamız gerekecek.

Windows Server 2019 Kişisel Ayarlar

windows şifre seçimi

Kişisel ayarlamalarda şifre istenecektir. Administrator ismi standart olarak verilmektedir ve değiştirilmemektedir. Şifremizi güvenilir bir şifre olarak belirledikten sonra kurulumu sonlandırıyoruz.

windows server 2019 ara yüz

Bizi Windows 10’a benzer bir ara yüz karşılayacaktır. Çünkü Microsoft belirli Windows Server sürümlerinin ara yüzlerini bu mimari üzerinde geliştirmiştir. CTRL + ALT + DEL tuş kombinasyonuna tıkladıktan sonra şifre ekranı gelecektir. Girdikten sonra karşımıza bilgisayarı kullanacak ara yüz gelecektir.

server firewall

İlk kurulumdan sonra Firewall üzerinde ayarlamalar yapılması gerekmektedir. Yakında Windows makalelerimize bunlara yer vereceğiz. Windows makalelerimize buradan erişebilirsiniz.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir