Windows Server 2003 Kurulumu Nasıl Yapılır?

Windows Server 2003

Microsoft firmasının windows server 2003 işletim sistemi 24 Nisan 2003 tarihinde piyasaya sürülmüştür. Server 2003 sürümü önceki sürümlerden farkı .NET freamwork yapısını taşıyan ilk sistem olmasıdır. Microsoft bu işletim sistemini IT geliştiricileri ve ticari müşterileri için çıkarmıştır. Windows Server 2003 işletim sistemi 13 Temmuz 2010 tarihinde desteği bitti ardından14 Temmuz 2015 tarihinde genişletilmiş desteği bitti. Günümüzde bu işletim sistemi tercih edilmemekle birlikte birçok güvenlik açığı da mevcuttur. Bu konumuz üzerinde Windows 2003 kullanmak isteyen okuyucularımıza kurulumunu anlatacağız.

Windows Server 2003 Kurulumu

Bu işletim sistemi eskide kaldığından dolayı bir ISO dosyası bulunması zordur bundan dolayı .img dosyalarını da kurulum için kullanabilirsiniz.

windows server 2003 kurulum

Gerekli Setup dosyasını okuttuktan sonra karşımıza mavi ekran gelecektir. Klavyede bulunan “F2” tuşu ile kurulumu başlatıyoruz.

windows setup

Kuruluma başladıktan sonra bize iki seçenek verecektir. Kuruluma devam etme veya kurulumdan çıkma eğer devam etmek istiyorsak “Enter” tuşuna tıklayabiliriz. Eğer çıkmak istiyorsak “F3” tuşu ile kurulumu bitirebiliriz.

windows onarma

Kuruluma devam ettikten sonra kurulum sistemi bize sıfırdan kurulum veya eğer sistemde bir bozukluk mevcut ise “Repair” tamir etmemiz için seçenekler sunacaktır. Eğer bozulan windows dosyalarınızı tamir etmek istiyorsanız “R” tuşuna tıklayabiliriz. Kuruluma devam etmek için “Enter” tuşuna basmamız yeterlidir.

windows 2003 server lisans

Diğer windows kurulumlarından farklı olarak bu sürümde mause kullanmayarak tuş takımı ile işlemler yapılacaktır. Lisans anlaşmasını okuduktan sonra “F8” tuşu ile kabul edebiliriz.

windows server 2003 disk

Disk bölümü kısmına geldiğimizde donanımsal disklerimizi listeleyecektir. Bu listeden Windows 2003 kurmak istediğimiz diski seçiyoruz. Eğer bir adet diskiniz varsa “C” tuşu ile bu diskleri bölümleyebilirsiniz.

windows server 2003 disk tipi

Disk hangi türde kurulacağını seçiyoruz. Diskinize uygun bir türü seçmeniz gerekmektedir eğer bilmiyorsanız windows sürümü otomatik olarak uygun olan yapılandırma türünü seçecektir. Bu adımı geçmeniz için “Enter” tuşuna tıklamamız yeterlidir.

windows 2003 disk format

Disk işlemlerini sorunsuz bir şekilde yaptıktan sonra kurulum dosyamız diskimize format atacaktır. Bu adım disk türünüze göre hızlı veya yavaş olmaktadır. Fakat Windows 2003 sürümü Disk alanı, Ram miktarı açısından fazla yer kaplamadığından günümüzdeki bilgisayarlarda hızlı bir şekilde kurulacaktır.

server işletim sistemi kurulumu

Disk formatlama işlemi bittikten sonra sistem kurulum dosyalarını diskinize kopyalamaya başlayacaktır.

windows server 2003 reboot

Kopyalama işlemi bittikten sonra işletim sistemi bilgisayarımızı tekrar başlatmak isteyecektir. İsterseniz saniyeyi bekleyebilir veya vakit kaybetmemek için “Enter” tuşuna tıklayabilirsiniz.

Windows Server 2003 Özelleştirme

windows aygıt ayarları

Standart sistem kurulumları bittikten sonra özelleştirme için mause kullanımına izin verilecektir. Özelleştirme için kurulumları bekliyoruz.

windows server 2003 klavye

Aygıtlar yüklendikten sonra klavyemiz için ayar yapmamız gerekecektir. Klavye ayarımız otomatik olarak United States şeklinde gelecektir. Turkish Q klavyeye çevirmek için Customize.. butonuna tıklıyoruz.

windows turkish q klavye

Karşımıza gelen ayarlardan “Add..” butonuna tıklayıp Turkish ve Turkish Q klavyeyi seçiyoruz. Onayladığımız taktirde ikinci klavye olarak gözükecektir.

windows server 2003 turkce q

Varsayılan klavyeye çevirmek için “US” klavyenin üstüne tıklayıp “Remove” butonuna tıklıyoruz. Sonrasında “Apply” ile değişiklerimizi kayıt edip bir sonraki adıma geçiyoruz.

windows server 2003

Bu adımda bilgisayar ismi ve kurumunu seçmemizi isteyecektir. Gerekli bilgileri doldurduktan sonra “Next” butonuna tıklayarak geçiyoruz.

windows server 2003 lisans key

Windows 2003 sürümü için bizden lisans anahtarı isteyecektir. Eski bir sürüm olduğu için Google üzerinden rahatlıkla lisans anahtarını bulabilirsiniz.

windows server 2003 bağlantı

Bu adımda bize Windows servere kaç kullanıcının bağlanabileceğini sormaktadır. Eğer bir server başına birçok kişinin bağlanmasını istiyorsanız “Per server. Number of concurrent connections” seçebilirsiniz. Eğer bir sunucu başına bir kullanıcı istiyorsanız “Per Device or Per User” seçeneğini seçmemiz gerekmektedir.

windows server 2003 şifre

Bilgisayar ismini ve kullanıcıların bağlanabileceği şifreyi seçtikten sonra “Next” seçeneğine tıklıyoruz.

windows server 2003 tarih

Saat ve Tarih ayarı kısmında ise “Athens, Beirut, Istanbul, Minsk” zaman dilimi bölgesini seçerek otomatik zamanı getirebiliriz. Eğer saate bir farklılık var ise manuel olarak ayarlama yapmamız gerekmektedir. Bu alanları doldurduktan sonra “Next” butonu yardımı ile bir sonraki adıma geçiyoruz.

windows server 2003 network

İnternet ayarlarımız için gerekli adımlar hazırlanırken bizi bekletecektir.

windows server 2003 internet ayarları

İnternet ayarları için “Typical” standart veya “Custom” özel ayarlamaları seçebiliriz. Biz Standart ayarlardan devam edeceğiz.

windows server 2003 domain

Eğer domain adınız var ise “Yes, make this computer a member of the following domain” seçeneğini seçebilir ve domain adresinizi bağlayabilirsiniz. Eğer yok ise normal seçenekten devam edeceğiz.

windows server 2003 hoşgeldin

Kurulum bittikten sonra bizi “Hoş Geldin” mesajı karşılayacaktır. CTRL + ALT + DELETE tuşu ile bilgisayarımıza girebiliriz.

server güncelleme
windows server 2003

Windows hakkında diğer makalelerimize buradan ulaşabilirsiniz.

Temmuz 26, 2021

Windows XP Kurulumu

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir