Windows Server 2022 Kurulumu

Windows Server 2022

Microsoft firması tarafından Mart 2021 tarihinde tanıtımı yapılmıştır. Tanıtım sırasında bu makale üzerinde kullanacağımız Beta sürümü yayınlanmıştır. Windows Server 2022 diğer işletim sistemlerinden farkı Edge ile birlikte kurulmasıdır. Ara yüz kullanımı son derecede kolay ve Windows 10 ara yüzünü kullanmaktadır. Tam sürümü 2022 senesinde yayınlanması beklenmektedir.

Windows Server 2022 Kurulumu

Server 2022 kurulum ISO dosyasına Microsoft firmasının kendi web sitesinde bulabilirsiniz. Bu sürüm betadır ve 180 gün deneme sürümlü halidir. Microsoft sitesini üzerinden ISO dosyasına buradan ulaşabilirsiniz.

ISO dosyasını sunucu veya bilgisayarımıza okuttuktan sonra önceki Windows Server kurulumları gibi basit bir ara yüz ve kolay kurulumu mevcuttur.

windows server 2022

Kurulum başladıktan sonra karşımıza gelecek ilk ekran klavye ve dil ayarlarımız olacaktır. Diğer makalelerimizde bahsettiğimiz gibi 2003 ve 2008 senelerinde çıkarılan Windows Serverlerde Türkçe dil desteği mevcuttu. Fakat yeni çıkarılan Server işletim sistemlerinde mevcut değildir. Bundan dolayı İngilizce dil seçeneğini seçip diğer ayarları Türkiye’ye göre ayarlıyoruz.

windows server 2022 kurulumu

Dil ve Klavye ayarlarımızdan sonra “Install Now” butonuna tıklayarak kurulum aşamalarına geçiyoruz.

windows server 2022 masaüstü

İşletim sistemi için bize 4 adet seçenek verecektir. Bu seçenekler arasından ihtiyacınıza göre istediğinizi seçebilirsiniz. Biz Windows Server 2022 Datacenter Evaluation (Desktop) seçeneğini seçip kurulumunu yapacağız.

microsoft lisans sözleşmesi

Microsoft firmasının her Windows sürümünde bulunan sözleşmesini okuyup tik işaretini dolduruyoruz.

Windows server 2022 güncelleme kurulum

Server 2022 işletim sistemini yeni kuracağımız için “Custom: Install Microsoft ……” seçeneğine tıklıyoruz.

windows disk bölümleme

Karşımıza donanımsal olarak ekli diskler gelmektedir. Bu disklerden Windows sürümü kurulacak olan diski seçmemiz gereklidir. Fakat donanımsal olarak bulunan diskimizi sanal olarak bölmek istediğimiz taktirde “New” seçeneği ile yeni bir bölüm oluşturabiliriz. Disk bölümleme olduğu taktirde belli bir kısım 50 MB gibi sistem kendine ayıracaktır.

windows server 2022 sistem dosyaları

Diskimizi seçtikten sonra Windows kurulumuna başlayacaktır. Disk hızımıza göre bu kurulum uzun veya kısa sürebilmektedir.

windows hazırlanıyor

Kurulduktan sonra bilgisayarımız kendini tekrar başlatacaktır. Bir sonraki adımda şifremizi belirlememizi isteyecektir. Bunun sonucunda kurulumumuz bitecektir.

windows server şifre

Güvenilir bir şifre girdikten sonra “Finish” butonuna tıklayarak kurulumdan çıkıyoruz. Bu şifreyi kayıt etmeyi unutmayınız aksi taktirde tekrar kurulum işlemleri yapmanız gerekebilir.

Windows kilit ekranı geldiği taktirde karşımıza CTRL + ALT + DELETE tuş kombinasyonu ile şifre ekranımızı açıp şifremizi giriyoruz.

Windows Server 2022 Server Manager

Bütün kurulumlar bittiğinde Server Manager ekranı açılacaktır ve bilgisayarımız kullanıma hazır olacaktır. Fakat unutulmaması gereken noktalardan biri Windows Server 2022 kullanmaya karar verdiyseniz beta sürümde olduğunuzu ve birçok güvenlik açığı veya hatanın olabileceğini göz önünde bulundurunuz. Tam sürümü çıkana kadar güncellemeleri sürekli kontrol etmenizi öneririz.

Ardılı olan Windows Server 2019 kurulumuna buradan ulaşabilirsiniz.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir