CentOS 6.8 Kurulumu Nasıl Yapılır?

CentOS 6.8 Kurulumu Nedir?

6.8 sürümü centos.org tarafından 25 Mayıs 2016 tarihinde piyasaya sürülmüştür. CentOS işletim sistemi Linux sistemi ailesine üyedir. Çekirdek türü linux’tur ve açık kaynak programdır. Bu makalemiz üzerinde CentOS 6.8 kurulumu sürümünün Web server için anlatacağız.

CentOS 6.8 Kurulumu

Centos’un kendi web sitesi üzerinden gerekli ISO dosyasını edindikten sonra kuracağınız ortama okutarak kuruluma başlayabilirsiniz.

centos 6.8 kurulumu

Karşımıza gelen ilk ekrandan kurulum veya yükseltme için “Install or upgrade an existing system” seçeneğini seçiyoruz. Eğer farklı bir işlem yapacaksanız klavyenizde bulunan ok işaretleri ile seçebilirsiniz. Öncelikle disk üzerinde sağlık testi için “Memory test” seçebiliriz.

centos 6.8 kontrol

Kurulum başladıktan sonra bize medya kontrolü yapmamız hakkında bilgi gelecektir. Eğer medya hakkında bir kuşkunuz yok ise “Skip” butonuna tıklayarak bir sonraki adıma geçebiliriz.

centos 6.8

İşletim sistemi ara yüzünde ilk önce bizi karşılayan ekran gelecektir. Bu ekranda “Next” butonuna tıklayarak kuruluma başlayabiliriz.

centos dil seçimi

Bu adımda bizden işletim sisteminin dilini seçmemizi isteyecektir. Buradan klavye veya mause yardımı ile istediğiniz dili seçtikten sonra “Next” butonu ile devam edebiliriz.

centos türkçe klavye

Klavye kullanımına göre farklı bir dil işaretleyebilirsiniz. Biz Türkçe Q klavye kullandığımız için bu adımda “Türkçe” seçeneğini seçeceğiz.

centos 6.8 disk

Bu adımda bizden depolama hakkında ayar isteyecektir. Eğer diskin tamamını kullanıp farklı disk türü istemiyorsanız “Basic Storage Devices” seçeneği ile devam edebiliriz.

centos 6.8 disk yapılandırma

Bu adımda seçtiğimiz disk için “Yes, discard any data” seçeneğine tıklayarak kurulumu sağlayabiliriz.

centos 6.8 hostname

CentOS 6.8 Network Ayarları

Web server için kullanacaksak Hostname belirlememiz gerekmektedir. Bu ayarlama Mail veya benzeri ayarlar için ihtiyacımız olacaktır. Hostname belirledikten sonra “Configure Network” butonuna tıklıyoruz.

centos 6.8 network ayarları

Ağ bağlantıları sekmesi altındaki Kablolu ismi altındaki System eth0 seçip “Düzenle” butonuna tıklıyoruz.

centos eth ayarları

Karşımıza gelen panelden “Otomatik bağlan” seçeneğine bağlanıp. IPv4 Ayarları sekmesine tıklıyoruz. Eğer IP adresiniz IPv4 değil IPv6 ise bu sekmeye tıklamanız gerekmektedir. Aksi taktirde gerekli bağlantıyı sağlayamazsınız.

centos 6.8 ipv4

IPv4 Ayarları sekmesi altından Yöntem “Elle” seçeneğini seçiyoruz.

centos 6.8 ip ayarları

Adresler kısmından IP adresimizi, Ağ maskesi alanından Gateway adresimizi ve Ağ geçici alanından bize verilen IP adresinin geçidini giriyoruz. DNS sunucuları kullanmanıza bağlı olarak girebilirsiniz. Bütün bu ayarlamalar bittikten sonra “Uygula” butonuna tıklayarak kayıt edebiliriz.

centos zaman dilimi

Bu adımda bizden tarih ve saat ayarı isteyecektir. Bu kısımda Avrupa/İstanbul zaman dilimini seçebiliriz. Doğru olmasına özen gösteriniz çünkü sunucunuza kuracağınız bir web işletiminde eklentilerin çalışması saat ve tarihe bağlıdır.

centos şifre belirleme

Sunucumuzun işletim sistemi şifresini bu alandan giriyoruz. Şifre konusunda bir simge, büyük harf ve küçük harf kullanmaya özen gösteriniz.

centos disk

Disk bölümleme bilgisinden “Replace Existing Linux System(s)” seçip “İleri” butonuna tıklıyoruz.

centos disk yazma

Ayarlamamız bittikten sonra Disk üzerine yazma konusunda bizden izin isteyecektir. “Write changes to disk” seçeneğine tıklayarak sistemin kurulmasına devam edebiliriz.

Kurulum Sonrası,

centos işletim sistemi kurulumu

Gerekli ayarlamaları yaptığımız taktirde sistem disk üzerine kurulmaya başlayacaktır. Bu kısım disk hızınıza göre yavaş veya hızlı olabilir.

centos 6.8 basic server

Kurulum bittikten sonra ek yazılımlar için pencere karşımıza gelecektir. Bu pencereden biz “Basic Server” seçeneğini seçiyoruz çünkü ekstra olarak bir yazılım kuracağız siz ihtiyacınıza göre Desktop veya farklı bir seçeneği seçebilirsiniz.

centos 6.8 paketleri

Seçtiğimiz sisteme göre eklentiler kurulacaktır. Bu kısımda da disk hızınıza göre yavaş veya hızlı olacaktır.

centos 6.8 reboot

Kurulum bittikten sonra “Yeniden Başlat” seçeneği ile sunucumuzu tekrar başlatmamız gerekmektedir.

Sunucumuz tekrar açıldığında bir hata ile karşılaşmadığımız taktirde sorunsuz bir şekilde kurulmuş olacaktır.

CentOS hakkındaki makalelerimize buradan ulaşabilirsiniz.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir