CentOS 8 İşletim Sistemi Kurulumu

CentOS 8

CentOS 8 işletim sistemi CentOS projesi çalışanları tarafından geliştirilmiştir. Açık kaynaklı bir işletim sistemidir. İşletim sistemi ailesi Linux’dur. CentOS 8 işletim sistemi çıkarılan en son işletim sistemidir. 24 Eylül 2019 tarihinde piyasaya sunulmuştur.

CentOS 8 Kurulumu

CentOS iso dosyasını indirdikten sonra sunucu veya bilgisayarımıza entegre ediyoruz. ISO dosyasını bu adresten indirebilirsiniz.

centos 8 kurulumu

Kurulum için karşımıza ilk öncelikle siyah ekran gelecektir. Bu ekranda hiçbir seçeneği seçmediğimiz taktirde 60 saniye içerisinde otomatik işlem yapacaktır. Eğer ISO dosyası içeriğini test etmek istiyorsanız “Test this media & …..” seçeneğini seçebiliriz. Orijinal sitesinden indirdiğimiz için direk kuruluma geçeceğiz bunun için “Install CentOS Stream …..” seçeneğini seçiyoruz.

centos dil seçimi

Karşımıza standart kişiselleştirilmiş ayarlar çıkacaktır. CentOS sürümlerinde Türkçe dil desteği mevcuttur. Bundan dolayı Türkçe’yi seçip devam edebiliriz.

CentOS 8 Kurulum Özeti

centos 8 kurulum ara yüzü

Sonraki adımda kurulum ara yüzü gelecektir. Burada ilk öncelikle “Saat ve Tarih” ayarlarımızı yapacağız aksi taktirde görevlendirilmiş ayarlarda sıkıntılar yaşayabiliriz.

centos 8 tarih saat ayarı

Üst kısımda bulunan Bölge ve Şehir seçeneğinden seçebiliriz. Eğer doğru şekilde göstermiyorsa alt kısımda bulunan manuel ayarlamalardan saat ve tarih ayarı yapabiliriz. İşlemler bittikten sonra “Bitti” seçeneğini seçiyoruz.

centos 8 disk ayarı

Kurulum özetine geri çıktığımızda bu sefer disk seçimimizi gözden geçirmemizi istiyor. Eğer standart olarak kurulum yapacaksanız direk kontrol edip çıkabilirsiniz. Fakat “LVE” veya benzeri depolama kullanacaksanız özel olarak ayarlamaları yapabilirsiniz.

centos 8 şifreleri

Tekrar kurulum özetine çıktığımızda “Kök parolası” kısmını seçiyoruz. Bu kısımda bulunan şifre sistemi açarken kullanacağımız şifre olacaktır. Buradaki şifreyi kayıt etmeyi unutmayınız aksi taktirde tekrar kurmak zorunda kalabilirsiniz.

centos ağ ayarı

Son olarak kurulum özetinden “Ağ ve Ana Makine Adı” seçeneğini seçiyoruz. Kablolu bağlantıyı aktif ediyoruz. Ana Makine Adını belirliyoruz eğer hosting sunucusu olarak kullanacaksak giriş ve çıkışlarda bu hostname gereklidir. Sonrasında “Yapılandır” butonuna tıklıyoruz.

centos sistemi ipv4

Açılan pencereden sekmeler kısmından “IPv4 Ayarları” kısmına geçiyoruz. Yöntem şeklini “Elle” ayarı ile değiştiriyoruz. Elimizdeki Sabit IP’yi sunucumuza entegre etmemiz gerekmektedir. Aksi taktirde herhangi bir bağlantı sağlayamayız.

centos ip ayarlama

IP adresimizi ve DNS sunucularını girdikten sonra “Kaydet” butonuna tıklıyoruz. Ağ ayarları kısmına geldiğiniz zaman aktif olduğuna dikkat ediniz yoksa bütün ayarlamalar boş yere olacaktır.

linux kurulum özeti

Bütün kurulum özetinde doldurmamız ve ayarlamamız gereken kısımları yaptık son olarak “Yazılım seçimi” kısmını özelleştirebilirsiniz. Biz masaüstü gui kuracağımız için standart bıraktık eğer siz sunucu, shell ekranı olarak kullanacaksanız özelleştirebilirsiniz. Bütün işlemler bittikten sonra “Kuruluma Başla” seçeneğini tıklıyoruz.

linux kurulum ekranı

Disk hızınıza göre belirli bir süre alacaktır. Eğer SSD disk kullanıyorsanız ortalama 10-15 dakika gibi bir süre içerisinde kurulum bitmiş olacaktır.

işletim sistemi reboot

Kurulum bittiği zaman “Sistemi Yeniden Başlat” seçeneğini seçiyoruz. Bilgisayarımız tekrar başladığı zaman kurduğumuz işletim sistemi aktif olacaktır.

CentOS hakkındaki makalelerimize buradan bakabilirsiniz.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir