CentOS 7 İşletim Sistemi Kurulumu

CentOS 7 Nedir?

CentOS projesi 14 Mayıs 2004 tarihinde üretime geçmiştir. Geliştiricileri CentOS gönüllüleri ve Lance Davis’dir. CentOS işletim sistemi açık kaynaklı bir kodlamaya sahiptir ve geliştirmeye açıktır. Bu işletim sisteminin 7.0 sürümü 7 Temmuz 2014 senesinde piyasaya sürülmüştür. Bu makale üzerinde bu CentOS 7 kurulumu nasıl yapılacağını anlatacağız. 7 sürümünün diğer sürümlerinden farkı daha kolay kurulabiliyor olmasıdır.

CentOS 7 Kurulumu

CentOS resmi web sitesi üzerinden kurulum dosyalarını elde edebilirsiniz.

centos 7 kurulumu

Karşımıza gelen ilk ekranda eğer kurulum dosyanızın içeriğinin bozuk olup olmadığından emin değilseniz “Test this media & install CentOS7” seçeneğini seçiniz. Biz kurulum dosyasının bozuk olmadığından emin olduğumuz için “Install CentOS 7” kısmından devam edeceğiz.

centos 7 kurulum dil ayarları

Sonrasında Kurulum dili seçmemizi isteyecektir. Kurulum esnasında ekranınıza göre mause izin verilmeyecektir. Seçimler için Enter + OK Tuşları ve TAB tuşunu kullanabilirsiniz. Bu aşamada Türkçe yaması bittiğinden dolayı Türkçe dilini seçeceğiz.

Kurulum Ayarları
centos 7 kurulum ekranı

Önceki sürümlerden farkı sırası ile bize kurulum ekranları gelmemektedir. Kurulum esnasında özelleştireceğimiz kısımları biz seçiyoruz. INSTALLATION DESTINATION seçeneğini seçiyoruz.

centos 7 disk ayarları

Bu kısımda disk aşamasında özelleştirmeniz gereken yerleri kendinize göre özelleştirebilirsiniz. Eğer özelleştireceğiniz bir şey bulunmuyorsa “Done” butonuna tıklayarak disk ayarını kayıt edebilirsiniz.

centos 7 ethernet ayarları

Bir sonraki adımda İnternet ayarlarına giriyoruz (Network & Hostname) bilgisayarımızın Ethernet kısmını buton yardımı ile açık yaptıktan sonra Configure… butonu yardımı ile ayarlara giriyoruz.

centos 7 ipv4 ayarları

Karşımıza gelen ekrandan IPv4 Ayarları sekmesini seçip Yöntemi “Elle” seçeneğine getiriyoruz.

centos 7 dns ayarları

Sabit bir IP adresimiz mevcutsa “Ekle” butonu yardımı ile Adres kısmına IP adresini, ağ maskesi alanına gateway numaramızı ve Ağ geçidi alanına ise IP adresimizin geçit adresini giriyoruz. Bütün IP ayarlarımız bittikten sonra DNS sunucuları kısmından DNS belirleyebiliriz. DNS belirtilmediği taktirde bazı ağlara erişim sıkıntısı yaşayabilirsiniz. Bütün işlemlerimiz bittikten sonra “Kaydet” butonu yardımı ile ağ ayarlarını tamamlıyoruz.

centos kurulum tamamlama

Bütün kurulum ayarlamaları bittikten ve incelendikten sonra diğer adımlara geçiş izni verecektir. Eğer “Begin Installation” kısmı çıkmadıysa bazı ayarlarınız eksiktir tekrar gözden geçiriniz. “Begin Installation” butonuna tıklayarak bir sonraki adıma geçiyoruz.

Özelleştirilmiş Ayarlar
centos root şifresi

Kurulum başladıktan sonra kişisel ayarlarımıza izin verecektir. “Root Password” kısmından terminal şifresini belirleyebilirsiniz. “User Creation” ise root kullanıcısı hariç bir farklı kullanıcı yaratmaya yaramaktadır. Disk hızınıza göre kurulumunuz uzun sürebilmektedir.

centos root şifresi oluşturma

Root Password kısmına tıkladığımızda şifre ekranı gelecektir. Bu şifre ekranından şifremizi belirleyebiliriz. Şifrenizi belirledikten sonra not almayı unutmayınız aksi taktirde boot çevirip şifrenizi sıfırlamanız gerekecektir.

centos 7 kurulum dosyaları

Bütün ayarlarımız hatasız bir şekilde olduğu taktirde kurulumumuz tamamlanacaktır. Sonrasında “Reboot” butonu yardımı ile bilgisayarımızı tekrar başlatabiliriz.

centos 7 terminali

Bilgisayarımız tekrar başladığı taktirde kurulum ekranında çıkıp kullanıma izin verecektir. CentOS 7 işletim sistemi üzerine Vesta Panel, cPanel, Plesk Panel ve birçok web paneli sorunsuz bir şekilde kurabilirsiniz.

CentOS 7 üzerine Vesta Panel kurmak için bu makalemizi inceleyebilirsiniz.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir