Windows 8.1 İşletim Sistemi Kurulumu

Windows 8 işletim sistemi 26 Ekim 2012 senesinde yayınlanmıştır. Windows 8, Kasım 2012 senesinde Windows 7 işletim sisteminin yerini almış bulunmaktadır. Microsoft bu işletim sisteminin desteğini 12 Ocak 2016 tarihinde sona erdirmiş bulunmaktadır. Bu makalemizde sizlere Windows 8.1 kurulumu anlatacağız.

Bu kurulumu sanal sunucu üzerinde ESXi üzerinde göstereceğiz. Eğer kişisel bilgisayara kurmak istiyorsanız bu adımları atlayabilirsiniz.

ESXI Üzerinden Kurulum Hazırlığı

“New Virtual Machine” seçeneğine tıklayıp kurulum sihirbazını başlatıyoruz.

ESXI Üzerinden Kurulum Hazırlığı

Karşımıza gelen pencereden “Typical” ve “Custom” seçenekleri gelecektir. Buradan “Custom” seçeneğini seçiyoruz.

esxi ayarlar

Sanal sunucumuza isim veriyoruz. Bu isim fiziksel sunucunuzda disk alanına kayıt olacaktır ve yönetmenize imkan sağlayacaktır.

esxi disk seçimi

Karşımıza gelen kısımdan hangi diske kayıt olacağını seçiyoruz.

Bir sonraki ekranda karşımıza hangi Virtual Machine sürümü seçeceğimizi isteyecektir. Kurulum için genellikle Virtual Machine Versiyon: 8 kullanmaktayız eğer sunucunuz farklı bir sürüm kullanıyorsa onu seçiniz.

esxi işletim sistemi

Bir sonraki alandan sanal sunucumuza kurulacak işletim sistemini seçiyoruz. Windows 8.1 veya benzeri işletim sistemlerinin kategorisini seçme sebebimiz sistem gerekli olan alanı otomatik getirmesi.

esxi cpu seçimi

Sanal işletim sistemi için CPU sayısını belirliyoruz isterseniz sanal olarak veya donanımsal olarak çekirdek verebilirsiniz.

esxi ram ayarları

Bu kısımdan sanal sunucunuza ram verebilirsiniz. Minimum olarak işletim sisteminin çalışacağı kadar RAM ayırmanız gerekiyor.

Network ve SCSI Controller kısmında direk ileri geçebilirsiniz standart olarak kurulum yapacağız.

esxi yeni disk yaratma

Select a Disk kısmından “Create a new virtual disk” kısmını seçiyoruz. Eğer mevcut bir disk imajınız varsa onun üzerine kayıt edebilirsiniz.

esxi disk ayarları

Bir sonraki adımda Disk boyutunu isteyecektir. Biz 40 GB olarak veriyoruz ve Disk tipine Thin Provision olarak değiştiriyoruz. Bu sayede disk üzerinde kullanıldığı alan kadar ESXI üzerinden gözükecektir ve boşa alan kaplamayacaktır.

Bu işlemden sonrasındaki işlemlere ileriye basarak kurulumu tamamlayabilirsiniz.

Bu işlemleri eksiksiz bir şekilde gerçekleştirdiğiniz taktirde ESXI üzerindeki işlemleri tamamlamış olacaksınız bundan sonra consol üzerinden Windows 8 işletim sisteminin kurulumuna devam edeceğiz.

Windows 8.1 İşletim Sistemi Kurulumu

Windows 8.1 en kararlı sürüm olduğundan dolayı Windows 8.1 kurulumu ile devam edeceğiz. Sanal sunucu başladıktan sonra Windows 8.1 sisteminin iso imajını yerleştiriyoruz.

esxi iso kurulumu

CD simgesine tıkladıktan sonra CD/DVD drive 1 sonrasında Connect to ISO image on a datastore… seçeneğini seçiyoruz. Eğer iso dosyanız sunucu diskinde bulunmuyorsa Connect to ISO image on local disk… seçeneği ile aktarabilirsiniz.

windows klavye ayarları

Windows kurulumunun ilk aşamasında bizden Yüklenecek dil ve klavye isteyecektir. Kullandığınız donanımlara göre bu alanı doldurup ileri tuşuna tıklayabilirsiniz.

windows 8.1 kurulumu

Kurulumun sıfırdan yapılmasını istiyorsanız “Şimdi yükle” seçeneğini seçebilirsiniz. Eğer bilgisayarınızı onaracaksanız “Bilgisayarınızı onarın” seçeneğinden devam edebilirsiniz. Çünkü sıfırdan kurulum yaptığınız taktirde bütün diskteki verileriniz silinecektir.

windows 8.1 lisans

Bir sonraki adımda bizden lisans anahtarı isteyecektir. Bu lisans anahtarı edinmeden maalesef devam edemezsiniz Microsoft’un ana sitesinden veya tedarikçilerinden bu lisansı satın alabilirsiniz.

microsoft yazılım lisansı

Microsoft firmasının yazılım lisans sözleşmesini onaylayıp ileri tuşuna tıklıyoruz.

windows 8.1 format

Bu adımda format sonrası veya ilk kurulum aşamasında yapacağımız seçenek “Özel: Yalnızca Windows’u yükle (gelişmiş)” seçeneğidir. Diğer seçeneği seçmeniz durumunda sadece Windows yazılımını tekrar kuracaktır dosyalarınız aynı şekilde kalacaktır.

disk biçimlendirme

Windows’u yüklemek istediğimiz diski seçeceğiz eğer birden fazla disk olmasını istiyorsanız “Yeni” seçeneği ile diski bölümlendirebilir. Disk doluysa Biçimlendir seçeneği ile diski sıfırlayabilirsiniz.

microsoft sıfırdan kurulum

Adımları geçtikten sonra kurulum başlayacaktır. Bilgisayarınızda veya sanal sunucunuzda SSD disk kullanıyorsanız diğer disklere nazaran daha hızlı bir şekilde kurulum yapılacaktır.

windows 8.1 ayarları

Ayarlar kısmında hızlı ayarları kullanabilirsiniz veya özelleştirebilirsiniz. Eğer bazı arka plan programlarının çalışmasını istemiyorsanız ve kendinize ait ayarlarınız varsa Özelleştir seçeneğini kullanabilirsiniz.

windows 8.1 internetsiz kullanma

Sanal sunucu kullanıyorsanız veya İnternetsiz bir ortamdaysanız Windows bağlantı kuramayacaktır. Bunun yerine Yerel hesap oluştur seçeneğini kullanabilirsiniz. Eğer İnternetiniz varsa sizden aktif Microsoft mail adresinizi ve şifrenizi isteyecektir.

windows 8.1 yerel hesap oluştur

Yerel hesap oluşturma kısmına girdiğimizde ise bizden bilgisayarın kullanıcı adı ve şifresini isteyecektir. Bundan sonra her girişinizde bu şifreyi girmeniz gerekecektir. Kurulumdan sonra ayarlar kısmından Pin veya farklı şifre kombinasyonları deneyebilirsiniz.

windows 8.1 arayüzü

Bütün ayarlamalar bittikten sonra donanımsal bir arıza söz konusu değil ise Windows yazılımı kurulmuş olup kullanıma hazır olacaktır.

Windows 7 işletim sistemi kurulum makalemize buradan ulaşabilirsiniz.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir