Windows XP Kurulumu

Bu makale üzerinde size ESXI işletim sistemi üzerinden sanal olarak nasıl Windows XP kurulumu göstereceğiz. Microsoft şirketinin Windows XP ürünü 24 Ağustos 2001 tarihinde piyasaya sürülmüştür. Sürüldükten sonra bir çok kişisel bilgisayar tarafından kullanılmaya başlamıştır. Günümüzde Windows güncel sürümleri piyasaya sürülmesi ile birlikte Microsoft şirketi desteğini kaldırıp sürümü sonlandırmıştır. Kullanım oranı günümüzde 2021 Haziran ayında %0,6’ya kadar düşmüştür. Güncellenen ve yeni çıkarılan uygulamaların ve programların geneli XP’ye uygun değildir.

ESXI üzerinde sanal ortamda Windows XP kurulumu önce yeterli disk alanı, ram miktarı olduğundan emin olunuz. Eğer bunlar sorunsuz ise kuruluma başlayabiliriz.

ESXI Üzerinden Kurulum Hazırlığı

“New Virtual Machine” seçeneğine tıklayıp kurulum sihirbazını başlatıyoruz.

ESXI Üzerinden Kurulum Hazırlığı

Karşımıza gelen pencereden “Typical” ve “Custom” seçenekleri gelecektir. Buradan “Custom” seçeneğini seçiyoruz.

ayarlar

Sanal sunucumuza isim veriyoruz. Bu isim fiziksel sunucunuzda disk alanına kayıt olacaktır ve yönetmenize imkan sağlayacaktır.

disk seçimi

Karşımıza gelen kısımdan hangi diske kayıt olacağını seçiyoruz.

Bir sonraki ekranda karşımıza hangi Virtual Machine sürümü seçeceğimizi isteyecektir. Kurulum için genellikle Virtual Machine Versiyon: 8 kullanmaktayız eğer sunucunuz farklı bir sürüm kullanıyorsa onu seçiniz.

işletim sistemi seçimi

Bir sonraki alandan sanal sunucumuza kurulacak işletim sistemini seçmekteyiz.

cpu seçimi

Sanal işletim sistemi için CPU sayısını belirliyoruz isterseniz sanal olarak veya donanımsal olarak çekirdek verebilirsiniz.

ram ayarları

Bu kısımdan sanal sunucunuza ram verebilirsiniz. Minimum olarak işletim sisteminin çalışacağı kadar RAM ayırmanız gerekiyor.

Network ve SCSI Controller kısmında direk ileri geçebilirsiniz standart olarak kurulum yapacağız.

yeni disk yaratma

Select a Disk kısmından “Create a new virtual disk” kısmını seçiyoruz. Eğer mevcut bir disk imajınız varsa onun üzerine kayıt edebilirsiniz.

disk alanı belirleme

Bir sonraki adımda Disk boyutunu isteyecektir. Biz 20 GB olarak veriyoruz ve Disk tipine Thin Provision olarak değiştiriyoruz. Bu sayede disk üzerinde kullanıldığı alan kadar ESXI üzerinden gözükecektir ve boşa alan kaplamayacaktır.

Bu işlemden sonrasındaki işlemlere ileriye basarak kurulumu tamamlayabilirsiniz.

Bu işlemleri eksiksiz bir şekilde gerçekleştirdiğiniz taktirde ESXI üzerindeki işlemleri tamamlamış olacaksınız bundan sonra consol üzerinden Windows XP işletim sisteminin kurulumuna devam edeceğiz.

Windows XP Sanal sunucusunu başlattıktan sonra Open Window üzerinden pencere aktif ediyoruz ve Windows XP işletim sisteminin iso imajını yerleştiriyoruz.

iso dosyasını tanıtma

CD simgesine tıklayıp CD/DVD drive 1’i seçiyoruz. Connect to ISO image on a datastore… tıklayıp disk üzerinden iso imajını seçiyoruz.

Windows XP Kurulumu

windows kurulumu

Windows XP’yi şimdi kurmak için “Enter” tuşuna basıyoruz.

microsoft lisans

Microsoft lisans sözleşmesi karşımıza gelecektir. F8 tuşuna tıklayıp sözleşmeyi onaylıyoruz.

windows disk seçimi

Windows disk alanlarını gösterecektir. Bu kısımda istediğiniz disk üzerine Windows XP kurulumu yapabilirsiniz. Sonrasında bölümü seçtikten sonra Enter tuşuna tıklayıp kurulumu başlatabiliriz.

windows disk biçimlendirme

Disk biçimlendir bölümüne geliyoruz. Sizin için en iyisi hangisi ise onu seçiniz biz “Bölümü, NTFS dosya sistemi kullanarak biçimlendir” seçeneğini seçip Enter tuşuna tıklıyoruz.

windows kur
windows kurulum

Kur biçimlendir sihirbazı başlayıp. Windows XP kurulum başlıyoruz.

windows dil seçimi

Kurulum sırasında Dil ve Klavye ayarları gelecektir. Bizim kurulum yaptığımız iso Türkçe olduğundan dolayı otomatik olarak Türkçe gelmektedir. Özelleştir kısmından istediğiniz dili seçtikten sonra İleri butonuna tıklayıp bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz.

windows bilgisayar ismi

Bu aşama üzerinden bilgisayar ismi istenecektir. Bu kısma isminizi girip İleri butonuna tıklayabilirsiniz.

windows lisans

Bu aşamada XP sürümü için ürün anahtarına ihtiyacınız olacaktır.

windows kullanıcı şifreleme

Bu aşamada bizden yönetici için şifre ve bilgisayar adı isteyecektir. Yönetici şifresini girmeden devam ederseniz bilgisayar kurulumu şifresiz bir şekilde olacaktır.

windows tarih bilgileri

Saat ve Tarih ayarlarını manuel olarak elle yapabiliriz. Doğruladıktan sonra ileri seçeneğini seçebilirsiniz.

windows ayarlamaları

Ayarlar kısmına geldiğimiz zaman bize “Normal ayarlar” ve “Özel ayarlar” seçeneğini sunacaktır. Biz bütün kurulum istediğimiz için Normal ayarlar seçeneğini seçiyoruz. Eğer siz yapılandırmanızı farklı şekilde istiyorsanız Özel ayarlar seçeneğini seçebilirsiniz.

Kurulumdan sonra karşınıza gelen bilgileri kişisel olarak cevap verdikten sonra sanal bilgisayarınız kullanıma hazır olacaktır.

windows xp kurulum

Windows hakkında makalelere buradan ulaşabilirsiniz.

Temmuz 18, 2022

Windows 11 Kurulumu

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir