Kripto Mining Nedir ve Nasıl Yapılır?

Kripto Mining Nedir?

Mining kelimesinin Türkçe karşılığı madenciliktir. Madencilik uygarlığın en başından günümüze kadar devam etmektedir. İlk çağlarda en değerli kaynak demirdi. Sonrasında ortaçağ ile birlikte bunun yerini altın ve gümüş aldı. Günümüzde ise geleceğin para birimi olan kripto paralar almaktadır. Kripto sisteminde mining yani madencilik kavramı vardır. Bu kavram ekran kartı, işlemci veya disk kullanarak kripto madenciliği yapmaktır. Bu madencilik eski zamanlardaki gibi taş kürek ile değil bilgisayar sistemleri ile yapılmaktadır. Bilgisayar sistemleri kripto zincirindeki karışık problemleri çözerek bu sırada kripto üzerinde alışverişleri kayıt ederek kazım yapmaktadır. Bu kazım oranı ekran kartı, işlemci ve disk performansına göre yükselip düşmektedir.

Bir kripto para piyasaya ilk sürüldüğünde kazım oranı yüksek olmaktadır. Zaman geçtikçe rağbet başlayınca kazım oranları kazım yapan sistemler oranında azalmaktadır. Bilgisayar firmaları bu kazımlar için özel makineler geliştirmeye başladılarsa da geçen güne kadar toplama cihazlarla yapılan kazımlar daha tercih edilmektedir. Bu durumdan dolayı ekran kartı kıtlığı, işlemci kıtlığı ve son günlerde yaşanan disk kıtlığı olmaktadır. Bu mining işlemi ekran kartı ve diğer donanım cihazlarının da sektör olarak daha yüksek fiyata satılmasını sağlamaktadır. Mining sistemi son derece aşırı elektrik harcayarak kazım yapan bir sistemdir. Bundan dolayı bazı ülkeler bu hareketi engellemiştir. En son olarak Elon Musk adlı iş adamı kripto para konusunda çevre dostu olunmasını ve olunduğu taktirde kripto para piyasasına tekrar döneceğini açıklamıştır.

kripto mining nedir

Kripto Mining Yapılan Donanımlar Neden İstenmez?

Mining yapılan donanımlar iş gereği 7/24 açık olması gerektiğinden dolayı donanım ömrü daha azalmaktadır. Sürekli çalışan donanım aşırı sıcaktan arızalanabilir veya sağlığı azalır. Bu durumda donanım konusunda bilgisayar toplayanlar mining yapılan ekran kartılarını, işlemcileri ve diskleri tercih etmemektedirler.

Mining Neden Sevilmez?

Mining elektrik tüketimi ve sıcaklık yaydığından dolayı doğaya zararlıdır. Elektrik tüketimi ortalama olarak halkına yeten ülkelerde mining yapıldığı taktirde elektrik tüketimini karşılamayıp bazı kesimler elektrik sıkıntısı çekmektedir. Sıcaklık konusunda ise küresel ısınmaya etki ettiği gerekçesiyle karşı çıkılmaktadır.

mining neden sevilmez

Mining Nasıl Yapabilirim?

Mining yapmak için bir çiftliğe ihtiyacınız yoktur. 4 GB ve 8 GB’lık ekran kartı bulunan bütün bilgisayarlarda kazım yapabilirsiniz fakat kayda değer bir meblağa ulaşamayacağınız için veya donanım arızası daha büyük bir gider oluşturacağı için önerilmemektedir. Fakat gene de denemek isterseniz CGMiner, MultiMiner gibi programlarla bu işleme başlayabilirsiniz. Bu programlarla işlemci ve ekran kartı yolu ile kripto para kazmaya başlayabilirsiniz.

Disk İle Yapılan Mining Nedir?

Son günlerde piyasaya çıkan Chiacoin HDD veya SSD disk ile mining yapmanıza imkan sunmaktadır. 4 TB’lık bir SSD disk üzerinde 1422 adet havuz denilen bir alan oluşturmaktadır. Fakat bu işlemleri yapacaksanız kar kadar zararını da düşünmeniz gerekmektedir. Yapılan işlemlerin sıcaklığına ve yoğunluğuna bağlı disk yanmaları ve azalmaları yaşabilirsiniz.

mining ekran kartı

En Çok Mining Yapılan Kripto Paralar?

En çok mining yapılan kripto paraların en önünde Bitcoin ve Ethereum gelmektedir. Bu kripto paralar altyapıları diğer altcoinleri oluşturduğu için ve birbirinden farklı sistemlere sahip olduğu için mining çiftliği sahipleri daha çok tercih etmektedir. Fakat kazımı son derecede zor ve zahmetlidir.

Mining Çiftliği Nasıl Kurulur?

Mining çiftliği için geniş alanlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bunun yanında bir bütçeniz olmaktadır. Bütün bu özellikleri sağladıktan sonra ise mining yapmayı düşündüğünüz kripto paralara göre bir sistem oluşturmanız gerekmektedir. Bitcoin ve benzeri cinsten kripto madenciliği yapmak için ekran kartları tercih edilmektedir. Chiacoin gibilerinde ise diskler tercih edilmektedir. Bütün bu düzeni kurduktan sonra ise en önemlisi soğutma işlemidir. Bu işlemi donanımlara zarar vermeyecek şekilde yapılması gerekmektedir. Genellikle veri merkezleri ve çiftlikler nehir kenarına yakın bir şekilde kurulmaktadır.

mining çiftliği

Mining Çiftliği İçin Gerekli Bütçe?

Çiftlik işine girmeyi düşündüğünüz zamandaki piyasaya göre bir hesaplama olması gerekmektedir. Çiftlik yapısını oluşturacağınız zamandaki ekran kartı fiyatları ve diğer fiyatları hesaba katmanız gerekmektedir. Bugünlerde açmaya gerekeceğiniz bir çiftlik ortalama 100 Bin TL ile 1 Milyon TL arasında değişmektedir. Tabi bu kazmanın performansına göre yükselebilmektedir.

Eylül 24, 2022

SSL sertifikası nedir?

Eylül 20, 2022

Ara Bağlantı Nedir

YORUMLAR

  1. […] Kripto Mining Nedir ve Nasıl Yapılır? makalesine buradan ulaşabilirsiniz. […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir