Cloudflare Nedir? Cloudflare Ne İşe Yarar?

Cloudflare Nedir?

Cloudflare nedir konusunda internette yayınlanan web sitelerine kısmi veya tam koruma sağlamaya yarayan bir kuruluştur. Bu kuruluş biri ücretsiz olmak üzere müşterilerine 4 adet hizmet satmaktadır. Bu hizmetler günümüz internetinin %30’unu oluşturmaktadır. Aynı zamanda ek hizmetleri de mevcuttur. Örneğin site hızlandırma, cache veya benzeri şekilde hizmetlerde sağlamaktadır. Cloudflare kuruluşu https://cloudflare.com üzerinden müşterilerine hizmet sağlamaktadır.

Cloudflare Kuruluşu

Kuruluş 12 sene önce Temmuz 2009 tarihinde kurulmuştur. Merkez ofisleri San Francisco ve Kaliforniya’dır. Kuruluşundan sonra 2011 senesinde LulzSec isimli bir hacker grubuna sağladıkları koruma sayesinde medyada tanınmıştır. Haziran 2014’te 400 Gbit/s boyutunda bir saldırıyı hafifleterek o zamanlar en büyük DDoS saldırısını hafiflettiler. 2017 itibariyle Cloudflare kullanan sitelerin sayısı 12 milyona ulaşmıştır. Bu başarı hala devam etmektedir.

Cloudflare Amacı Nedir?

Kuruluşun amacı bünyesinde bulundurduğu müşterilerine dışarıdan gelebilecek tehditlere karşı koruma sağlar. Bu korumalar DDoS, Botnet ve benzeri korumalar sağlamaktadır. Aynı zamanda kurulum esnasında yapacağınız DNS değişiklikleri ile Hosting sunucunuzun bilgilerini maskeleme yöntemi ile kısmi bir koruma sağlamaktadır. Sistemin ekstra özellikleri olarak bot koruması ve basit firewall kullanımı da mevcuttur.

Cloudflare Ücretsiz Koruması İşe Yarıyor mu?

Ücretsiz koruması düşük trafikli siteler için koruma sağlamaktadır. Aynı zamanda saldırılar esnasında sağlamış olduğu Under Attack Mode sayesinde ise siteniz saldırı altındayken sitenizi flood veya benzeri yapmaya çalışan IP adreslerine izin vermeyerek kısmi bir koruma sağlamaktadır. Cloudflare kuruluşunun bir diğer özelliği ise her ay kayıtlı mail ile bizleri ağ trafiği, bant genişliği ve saldırı konularında rapor sunmasıdır.

Cloudflare ByPass Edilebilir mi?

Her koruma sistemi gibi Cloudflare’de müşterilerine %100 koruma sağlayamaz. Bypass imkanı ücretli paketlerinde ücretsizlerinden daha düşük bir ihtimaldir. Genellikle saldırganların maskelenmiş Host sunucuların IP adreslerini bulması yollarından biri de yanlış yapılandırılmış DNS ayarlarıdır. Bu ayarları ve MX ayarlarını doğru bir şekilde yapılandırırsanız saldırganların işini bir nebze olsun zorlaştırmış olacaksınız.

cloudflare nedir

Cloudflare Neyi Korur?

Cloudflare sistemi alan adınızın ve hosting sunucunuz arasında bir süzgeç görevi görmektedir. Bu süzgeç alan adı üzerinden gelen saldırıları süzerek hosting alanınıza temiz trafik sunması sonucu saldırganları engellemektedir. Aksi taktirde saldırganlar web sitenizin IP adresini bildiği taktirde direk olarak yapılan bir IP saldırısında Cloudflare bir görev göremez. Bu konuda hosting sağlayıcı firmanıza danışmanız gerekmektedir.

Cloudflare Ek Özellikleri Nelerdir?

SSL Sertifikası: Cloudflare bütün koruma paketlerinde web sitelerine tarayıcı dostu SSL özelliğini sunmaktadır. Bunun üzerine SSL üzerinden gelen trafiği ve TLS üzerinden gelen trafiği istatistikler üzerinden inceleyebilirsiniz. Eğer kullandığınız web hosting hizmetinde SSL yoksa Cloudflare kullanabiliriz aksi taktirde tarayıcılar SSL olmadığı gerekçesi ile sorun çıkaracak.

Caching: Web site ziyaretçilerinizin sitenizi ziyaret ettiği andan itibaren sistemsel ön izlemeye almaktadır. Böylelikle kullanıcıların tekrar siteye ziyaretinde daha hızlı yüklenmesine yol açmaktadır.

Firewall: Cloudflare standart korumalarının haricinde müşterilerinin de kendilerinin kurallar belirleyebileceği bir basit firewall yönetimi vermektedir. Bu yönetim üzerinden tarayıcı botlarını, ülkeleri, IP adreslerini ve birçok şeyi engelleyebilirsiniz.

DNS Yönetimi: Cloudflare DNS adreslerini alan adınıza girdiğinizden itibaren gerçek olan DNS bilgilerinizi maskelemektedir. Cloud korumasını kullanmasanız dahi DNS adreslerinizi maskelemek için kullanabilirsiniz.

cloudflare özellikleri

Cloudflare Müşteri Planları Nelerdir?

Cloudflare müşterilerine 4 adet kullanım planı sunmaktadır bunlar,

Free Plan: Bu plan isminden de anlaşılacağı üzere ücretsizdir. Bu plan kapsamında DDoS saldırısı azaltma, Küresel içerik dağıtım ağı ve mail üzerinden destek imkanı vardır.

Pro Plan: Bu plan aylık $20 dolar karşılığı işlem görmektedir. Bu planda standart korumalar, gelişmiş güvenlik duvarı, görüntü optimizasyonu, mobil optimizasyon ve cache istatistik sistemi mevcuttur.

Business Plan: Bu plan aylık $200 dolar olarak satışa sunulmuştur. Diğer korumaların özelliklerine sahiptir aynı zamanda 7/24 destek hakkı, kolay PCI uyumluluğu ve kendi SSL kullanmamıza izin vardır.

Enterprise Plan: Bu plan ücreti için Cloudflare yetkilileri ile görüşmeniz gerekmektedir. Bu planda diğer korumalara ek olarak IP aralıkları, Özel mühendis desteği mevcuttur.

Ağustos 26, 2021

CloudFlare Cache Temizleme

YORUMLAR

  1. […] Bu kısımdan bizden paket seçmemizi isteyecektir. Biz Free olan $0 ücretli olan paketi seçeceğiz. Paketlerin ayrıntılı özelliklerini buradan inceleyebilirsiniz. […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir