FreeBSD 13.0 İşletim Sistemi Kurulumu

FreeBSD işletim sistemi ailesi en son sürümü olan 13.0 versiyon kurulumunu konumuzda anlatacağız. FreeBSD 13.0 diğer sürümler gibi açık kaynaklı ve ücretsiz olarak hizmete sunulmuştur. 13.0 versiyon kurulum dosyasını buradan indirebilirsiniz.

Vmware’de yapılan kurulumda diğer FreeBSD sürümlerinden farklı olarak ayarlar bu sürümde değiştirilmiştir.

VmWare Yapılandırması,

vmware özel yapılandırma

Sanal sunucu oluştururken ayarlama konusunda karşımıza ilk gelen seçeneğe “Custom” olarak seçiyoruz. Özelleştirmemiz gereken alanları bu sayede ayrıntılı ayarlayabileceğiz.

vmware sanal sunucu ismi

Bir sonraki sayfada bize sanal sunucumuzun ismini isteyecektir. Bu kısımda bir isim belirleyerek geçebiliriz. Not: Bu isimle diskte sanal sunucu klasörü oluşturulacaktır.

vmware disk seçimi

Bir sonraki adımda bizden bir disk seçmemizi isteyecektir. Tercih olarak SSD olmasına özen gösteriniz SSD disklerinde okuma ve yazma hızlı olduğu için performans ve kurulum hızı açısından daha avantajlı olacaktır.

vmware versiyonu

VmWare versiyonunuza göre bu kısımdan Versiyon seçimi yapabilirsiniz.

vmware işletim sistemi

Sanal sunucumuza kuracağımız işletim sistemini bu seçenekten seçiyoruz. Bu sayede FreeBSD için önerilen minimum değerler otomatik oluşturulacaktır.

vmware cpu seçimi

Sunucumuzda ne kadar CPU kullanacağımızı bu adımda seçebiliriz. Kurduktan sonra da “Edit Setting” kısmından CPU değiştirebilirsiniz.

vmware memory seçimi

Memory adımını geçtiğimizde sanal sunucumuza vereceğimiz RAM miktarını seçiyoruz. FreeBSD versiyonu ve yazılımları her yükseltmede arttığı için ne kadar bellek verirseniz o kadar sağlıklı çalışacaktır.

ağ seçimi

Bu adımda VmWare’deki hattımızı seçmemizi isteyecektir. Eğer tek hat kullanıyorsanız otomatik olarak belirlenecektir direk geçebilirsiniz.

SCSI kontrollerini varsayılan olarak geçebilirsiniz.

wmware disk oluşturma

Disk alanı oluşturmamız için seçenekler karşımıza gelecektir. Eğer yeni bir disk oluşturacaksanız “Create a new virtual disk” seçeneğini seçiniz. Eğer mevcut bir disk alanı varsa ve sadece sanal sunucu oluşturmak istiyorsanız “Use an existing virtual disk” seçeneğini seçebilirsiniz.

wmware disk miktarı

Sonrasında disk kapasitemizi seçmemizi isteyecektir. Bu kısımda mevcut diskiniz ne kadarsa o kadar alan ayırabilirsiniz. Disk türüne ise “Thin Provision” seçiyoruz. Bunun sebebi ise ne kadar alan kullanırsak o kadar disk alanı kaplayacaktır.

Sanal sunucu oluşturmadan ki son alanımızda ise “IDE” kısmını seçiyoruz. Bunun sebebi ilerleyen zamanlarda Bellek veya CPU arttırdığınız zaman sanal sunucumuzun hata almamasıdır.

Sanal Sunucuda ISO İmajı Yükleme,

FreeBSD 13.0 iso

VmWare üzerinden kurulumumuz bittikten sonra sanal sunucumuzu açıyoruz ve CD/DV drive1 > Connect to ISO image on a datastore… seçeneğini seçiyoruz. Karşımıza gelen ekranda disk içerisindeki iso dosyamızı seçmemiz gerekmektedir.

FreeBSD 13.0 Kurulumu ve Ayarları,

FreeBSD 13.0 kurulumu

ISO dosyamızı seçtikten sonra karşımıza gelen ilk adımda “Install” ile kuruluma başlıyoruz.

FreeBSD klavye seçimi

Bu adımda klavye dilini seçmemizi istemektedir. Eğer seçmeden direk geçtiğiniz taktirde “US” klavyesi varsayılan olarak kurulacaktır.

Klavye dilimizi seçtikten sonra bu adımda “Continue with tr.kbd keymap” seçeneği ile devam ediyoruz.

FreeBSD 13.0 hostname

Sanal sunucumuzun hostname seçmemizi istemektedir. Hangi hostname kullanmak istiyorsanız Türkçe karakter içermeden yazıp bu adımı geçebilirsiniz.

Sistemsel olarak yazılımları seçmemizi istemektedir. Biz bu adımda “src”, “kernel-dbg”, “ports” eklentileri seçtik siz ihtiyacınıza göre bu adımı özelleştirebilirsiniz.

Kurulumlar bittikten sonra mevcut diskimizi yapılandırmamız gerekecektir. Bu adımda “Entire Disk” seçeneğini seçiyoruz.

FreeBSD disk seçimi

Disk alanı türü olarak ise “MBR DOS Partitions” olarak seçiyoruz.

FreeBSD disk bölümleme

Toplam disk alanımızı bölmeye geldi sırada bu adımda FreeBSD otomatik olarak size varsayılan değerler vermektedir. Bu değerleri “Delete” ile silip sonrasında %80’ini UFS alanına %20’sini ise SWAP alanına verip devam edebilirsiniz.

Bütün işlemler bittikten sonra ayarlarımıza ve seçtiğimiz eklentilere göre kuruluma başlayacaktır. Burası disk tipinize göre hızlı veya yavaş olabilmektedir.

FreeBSD 13.0 şifre

Kurulum bittikten sonra karşımıza şifre belirleme ekranı gelecektir. Buradan şifremizi seçebiliriz. Not: Şifremiz güvenlikten dolayı ekranda gözükmeyecektir.

FreeBSD IP Ayarlaması,

IP adresimizi ayarlamak için bu adımda “OK” seçeneğini seçerek devam ediyoruz.

FreeBSD 13.0 ip adresi

IP türümüze göre ayarlamamız gerekmektedir. Eğer IPv4 kullanıyorsak burayı “Yes” seçerek geçebiliriz. Eğer IPv6 kullanıyorsak “No” olarak devam etmemiz gerekmektedir.

DHCP ayarlamaya “No” seçeneği ile bir sonraki adıma geçiyoruz.

IPv4 seçtiğimizden dolayı ve IPv6 kullanmadığımızdan dolayı “No” seçeneği ile devam ediyoruz. Eğer IPv6 sahipseniz burada kurulumunu yapabilirsiniz.

IP ayarlarımızı tamamladıktan sonra karşımıza gelen DNS ekranından google DNS’lerini seçiyoruz. Eğer IP’niz yurt dışına kapalıysa Türk Telekom vb. yerli DNS’leri kullanmanız hız konusundan daha avantajlı olacaktır.

FreeBSD Diğer Ayarlamalar,

Bu kısımda Zaman bölgemizi seçmemiz gerekiyor. Eğer Türkiye üzerinden kurulum yapıyorsanız “Europe” bölgesini seçiniz.

Ülke olarak “Turkey” seçeneğini seçiyoruz.

Herhangi bir ek kullanıcı eklemeyecekseniz “No” olarak devam edebilirsiniz.

Herhangi bir ayarı değiştirmek istemiyorsanız veya konsol’da işlem yapmak istemiyorsanız “No” seçeneği ile devam edebilirsiniz.

Bütün ayarlamalar bittikten sonra “Reboot” seçeneği ile sunucumuzu tekrar başlatıp FreeBSD 13.0 kurulumunu sonlandırabiliriz.

FreeBSD SSH aktif etmek için bu makalemizi inceleyebilirsiniz.

YORUMLAR

  1. […] FreeBSD 13.0 İşletim Sistemi Kurulumu […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir