Linux Nedir?

Linux Nedir?

Linux Nedir Linux, 1991 yılında Linus Torvalds tarafından oluşturulmuş ücretsiz ve açık kaynaklı bir işletim sistemidir. Linux, sunucular, masaüstü bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve tabletler dahil olmak üzere birçok cihazda kullanılmaktadır. Linux popülerdir çünkü çok kararlıdır ve kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamak üzere özelleştirilebilir.

Linux, virüslere ve kötü amaçlı yazılımlara karşı diğer işletim sistemlerine göre daha az savunmasız olduğu için de popülerdir. Bunun nedeni, Linux’un açık kaynaklı olmasıdır, bu da herkesin kodu görüntüleyip iyileştirebileceği anlamına gelir.

Pek çok avantajına rağmen, Linux’un bazı dezavantajları vardır. Örneğin, teknik bir kullanıcı değilseniz Linux için destek bulmak zor olabilir. Ayrıca, bazı yazılım programları Linux için mevcut değildir. Ancak genel olarak Linux, Windows veya macOS’a alternatif arayanlar için mükemmel bir seçimdir.

Linus, Torvalds tarafından düzenlendi

Linux, 1991 yılında Linus Torvalds tarafından oluşturulmuş bir bilgisayar işletim sistemidir. Unix işletim sistemini temel alır ve kişisel bilgisayarlardan süper bilgisayarlara kadar her tür bilgisayarda kullanılır. Linux ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılımdır, yani herkes onu kullanabilir ve değiştirebilir.

Linux, istikrarı, güvenliği ve esnekliği ile bilinir. Web sunucularından bilimsel hesaplamaya kadar çok çeşitli görevler için kullanılabilir. Linux, yönlendiriciler ve cep telefonları gibi birçok gömülü sistemde de kullanılmaktadır.

Linus Torvalds, Linux’un birincil geliştiricisi olmaya devam ediyor ve işletim sisteminin temel parçası olan çekirdeğe ne girdiği konusunda kararlar almaya devam ediyor. Git sürüm kontrol sistemi de dahil olmak üzere diğer birçok açık kaynak projesinin geliştirilmesinde yer aldı.

Linux, Microsoft Windows ve Apple’ın Mac OS’sine alternatif olarak oluşturulmuş bir bilgisayar işletim sistemidir. Bilgisayarlara ve sunuculara kurulabilen ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılımdır. Linux, tüm dünyada bireyler, işletmeler ve kuruluşlar tarafından kullanılmaktadır.

Linux nasıl kullanılır?

Linux, ilk olarak 17 Eylül 1991’de Linus Torvalds tarafından piyasaya sürülen bir işletim sistemi çekirdeği olan Linux çekirdeğine dayanan açık kaynaklı Unix benzeri işletim sistemleri ailesidir.

Linux genellikle bir Linux dağıtımında paketlenir. Dağıtımlar, çoğu GNU Projesi tarafından sağlanan Linux çekirdeğini ve destekleyici araçları ve kitaplıkları içerir. Popüler dağıtımlar arasında Debian, Fedora ve Ubuntu bulunur. Ticari dağıtımlar arasında Red Hat Enterprise Linux ve SUSE Linux Enterprise Server bulunur. Masaüstü dağıtımları, X11 veya Wayland gibi bir pencereleme sistemini ve GNOME veya KDE Plasma gibi bir masaüstü ortamını içerir. Sunuculara yönelik dağıtımlar, grafikleri tamamen atlayabilir ve LAMP gibi bir çözüm yığını içerebilir. Linux serbestçe yeniden dağıtılabilir olduğundan, herkes herhangi bir amaç için bir dağıtım oluşturabilir.

Sitemize GOOGLE‘dan ulaşabilirsiniz.

Eylül 14, 2022

Sanal Sunucu Nedir?

Eylül 9, 2022

Veri Merkezi Nedir?

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir