Kurumsal veya kişisel farketmeksizin internet sitesi kurmaya yönelen kişiler SSL kavramı ile karşı karşıya kalmaktadır. Hal bu olunca SSL nedir? sorusu merak edilmeye başlanmıştır.
Başlıklar
SSL Nedir?
SSL yani “Secure Socket Layer” Türkçe karşılığıyla “Güvenli Giriş Katmanı” anlamına gelmektedir. Sertifika olan sitelerde, site sunucusu ile kullanıcı arasındaki iletişim sırasındaki veriler tamamen şifrelenerek aktarılır.
Secure Socket Layer en çok alışveriş sitelerinde tercih edilmektedir. SSL sertifikası almayan siteler, SSL kurulumu yapsa da SSL yok gibi görünmektedir. Site sunucusu tarafındaki anahtar ile kullanıcı tarafındaki sertifika eşleştiği durumda site güvenilir veri aktarım yani SSL moduna geçiş yapar.
Sitede SSL Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Sitede SSL olduğunu anlamak için 2 farklı yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler şu şekildedir;
- Adres çubuğundaki site linkinin yazdığı yerin hemen solunda kilit işareti veya yeşil bir dikdörtgen kutucuk varsa bu site SSL sertifikasına sahip anlamına gelmektedir.
- Adres çubuğuna site linkini yazdıktan sonra siteye giriş yapılması ile birlikte “http://” yerine “https://” olarak görünüyorsa bu durumda da sitede SSL sertifikası olduğu anlamına gelir.
SSL’in İnternet Sitesine Avantajları Nelerdir?
SSL’in internet sitesine sağladığı birçok avantaj bulunmaktadır. İnternet sitesinde SSL olmaması durumunda arama motorları siteye güvenmediği ve SEO puanını düşürdüğü gibi, kullanıcılar tarafından da güven eksikliği yaşatmaktadır. SSL’in internet sitesine avantajları şunlardır;
- Kullanıcı ile sunucu arasındaki güvenliği sağlar.
- Kullanıcı tarafından sunucuya aktarılan verilerin doğru yere gittiğini, kullanıcıya garantiler.
- Arama motorları tarafından daha optimize ve güvenli bir site olarak görünür. Bu durumda internet sitesinin daha üst sıralarda çıkmasını sağlar.
- SSL üzerinden aktarılan verilen tarih ve saati doğrulanır. Arşiv oluşması ve arşiv kontrolünü kolaylaştırır.
SSL Çeşitleri Nelerdir?
SSL sağlayan birçok firma ve birçok SSL çeşidi bulunmaktadır. Fakat bu seçenekler içerisinden en çok bilinen SSL çeşitleri şunlardır;
- RadipSSL: RapidSSL internet ortamında en çok kullanılan sertifkadır. Siteler için en uygun olan SSL türü de yine RapidSSL’dir.
- ThawteSSL: ThawteSSL, başlangıç seviyesinde olan e-ticaret ve diğer internet siteleri için en ekonomik olan güvenlik sertifikası türüdür.
- QuickSSL: QuickSSL, orta seviyede olan e-ticaret ve diğer internet siteleri için hızlı ve orta seviyede güven sağlayan sertifika türüdür.
Web sitenizi bir adım daha ilerletmek için diğer makalelerimizi buradan inceleyebilirsiniz.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?