Debian 8.5 Kurulumu Nasıl Yapılır?

Debian Nedir? Debian 8.5 Nedir?

GNU/Linux Projesi 1993 senesinde başlatılmıştır. Dünya üzerinden birçok gönüllü kişiler projeye katkıları ile geliştirme sağlamıştır. Debian işletim sistemi ailesi Unix’tir. Açık kaynaklı kodlama olmakla birlikte günümüzde hala debian.org adresinden güncellemeler ve versiyonlar paylaşılmaktadır. Debian 8.5 versiyonu ise 4 Haziran 2016’da yayımlanmıştır. Bu makalemiz üzerinde Debian 8.5 kurulumu anlatacağız.

Debian 8.5 Kurulumu

Kurulum esnasında kullanacağımız ISO dosyasına resmi web sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz. Bilgisayarımıza ISO dosyasını okuttuktan sonra karşımıza gelen ekrandan işlemlere devam edeceğiz.

debian 8.5 kurulumu

İlk adımda “Install” seçeneğini seçerek direk kuruluma başlayabiliriz. Eğer farklı bir kurulum yapmak veya özelleştirmek istiyorsanız diğer seçenekleri değerlendirebilirsiniz.

debian 8.5 dil seçimi

Bir sonraki adımda bizden işletim sistemi dilini seçmemizi isteyecektir. Turkish seçeneğini seçerek devam ediyoruz.

debian 8.5 konum seçimi

Zaman dilimini doğru bir biçimde seçmek için bizden konum seçimi isteyecektir. Bulunduğunuz konum doğrultusunda seçim yapabilirsiniz.

debian klavye seçimi

Klavye yapılandırılması seçim ekranında Türkçe Q klavye seçiyoruz. Eğer farklı bir klavye kullanıyorsanız klavye tipinize göre bir seçim gerçekleştirebilirsiniz.

debian 8.5 paketleri

Temel ayarlarımızı gerçekleştirdikten sonra eklentiler kurulmaya başlayacaktır. Bu işlem bilgisayar hızınıza göre sürecektir.

Debian 8.5 Kullanıcı ve Şifre İşlemleri
debian hostname

Temel kurulum bittikten sonra bizden makine adı isteyecektir. Makine adımızı Hostname ile benzetebiliriz. Türkçe karakter kullanmayınız ve boşluk bırakmayınız. Gerekli makine adını girdikten sonra “Devam” butonuna tıklayarak bir sonraki adıma geçiyoruz.

debian 8.5 alan adı

Ağı yapılandır kısmının altında sahip olduğumuz alan adını istemektedir. Eğer farklı bir makinede kullanmıyorsanız bu ismi girebilirsiniz fakat elinizde bir alan adı bulunmuyorsa “Devam” butonu ile geçiş yapabilirsiniz.

debian 8.5 root şifresi

Kurduğumuz işletim sisteminde 3.Şahısların erişememesi için güçlü bir şifre istemektedir. Bu alana şifreyi girdikten sonra not etmeyi unutmayınız aksi taktirde işletim sistemini tekrar kurmamız gerekebilir.

debian kullanıcı oluşturma

Sunucu sistemi root yerine bilgisayarı kullanabilecek bir kullanıcı ismi istemektedir. Bu isim bilgisayarınıza giriş ve çıkışlarda belirtilecektir. İsmi girdikten sonra “Devam” butonuna tıklıyoruz.

debian 8.5 kullanıcı adı

Kullanıcı ismi seçtikten sonra bu hesap için bir kullanıcı adı seçmemizi isteyecektir. Bu kullanıcı adını bilgisayarınızın kod adı gibi düşünebilirsiniz. Kullanıcı ismi adınız soyadınız Kullanıcı adı ise kod adınız gibidir.

debian 8.5 kullanıcı şifresi

Kullanıcı adı seçtikten sonra bilgisayar şifresi isteyecektir root şifresinden ayrı olarak güçlü bir şifre giriniz. Bu özellik Windows işletim sistemlerindeki gibi bilgisayarınızı başlattığınızda bir kullanıcı adı ve şifre isteyecektir.

Debian 8.5 Disk İşlemleri
debian 8.5 disk bölümleme

Kullanıcı ayarları bittikten sonra bu adımda donanımsal olarak bulunan diskimizin nasıl bir bölümlendirme yapacağını seçmemizi istemektedir. “Kılavuzla – diskin tamamı” seçeneğini seçebilir veya güvenliğinize göre diğer seçenekleri seçebiliriz.

debian disk işlemleri

Donanımsal olarak mevcut disklerimizi listelemektedir. Bu disklerden Debian kurulacak olan diski seçeceğiz. Burada dikkatli olmamız gereken nokta seçtiğimiz diskin içerisindeki bütün verilerimiz sıfırlanacaktır. Bu konuda emin değilseniz devam etmeyiniz aksi taktirde giden verileri geri getirme imkanınız düşüktür.

debian 8.5 disk birleştirme

Disk bölümleme kısmında /tmp , /var ve /home kısımlarını farklı şekilde bölümleyebiliriz. Fakat kullanım açısından daha kolay olabilmesi için “Tüm dosyalar tek bölümde” seçeneğini seçiyoruz.

debian disk kurulumu

Bütün disk işlemlerimiz bittikten sonra eksiksiz bir şekilde yaptığınızı düşünüyorsanız Bölümlendirmeyi bitirebilirsiniz. Fakat emin değilseniz işlemleri tekrar gerçekleştirmek için “Bölümlerdeki değişiklileri geri al” seçeneğini seçebilirsiniz. Mevcut olan diskteki alanın %100’ünü kullanamayacağız çünkü belli bir kısmı işletim sisteminin swap alanı olarak ayrılmaktadır. Bu alan oldukça küçük olup bilgisayar işlemleriniz açısından sıkıntı yaratmamaktadır.

Debian 8.5 Güncelleme ve Eklentiler
debian 8.5 dvd

Kurulum devam ederken eğer CD veya DVD olarak ayrı ayrı kurulum yapıyorsanız bilgisayarınızda bulunan disk alanına gerekli verileri yerleştirebilirsiniz. Fakat günümüzde CD ve DVD bulunmadığı için ISO dosyaları gerekli kurulumlara sahiptir bundan dolayı “Hayır” butonuna tıklayarak devam ediyoruz.

debian internet

CD ve DVD’yi kabul etmediğimiz taktirde eksik olabilecek veya güncellenebilecek eklentiler için Ağ üzerinden arama hakkında bilgi çıkacaktır. Eğer internet bağlantınız iyi ise “Evet” seçeneği ile devam edebiliriz. Fakat yukarıda belirttiğimiz gibi ISO dosyaları gerekli kurulumları sağladığı için “Hayır” seçeneği ile devam ediyoruz.

debian 8.5 istatistik

Debian proje sistemini daha çok geliştirebilmek için Debian personeli bizden bir istatistik sistemi istemektedir. Bu adımı kabul edebilir veya kabul etmeyebiliriz. Bir sonraki adıma geçiyoruz.

debian 8.5 eklentileri

Standart paketlenme kurulduktan sonra bizden yazılım seçimi isteyecektir. İhtiyacımıza göre karşımıza gelen pencereden eklentileri seçip “Devam” butonuna tıklıyoruz.

debian grub

Bilgisayar sisteminde tek işletim sistemi kullandığımız taktirde GRUB sistemini kabul edebiliriz. Eğer bilgisayarınızda bulunan disklerde farklı işletim sistemleri bulunuyorsa “Hayır” butonuna tıklayarak devam ediyoruz.

debian 8.5 grub sistemi

GRUP onayladığımız taktirde önerilen disk bölümüne kayıt edebiliriz.

debian 8.5

Bütün kurulum ve özelleştirme işlemlerimiz bittikten sonra bilgisayarımız kendini tekrar başlatacaktır. Bu başlatmadan sonra belirlediğimiz kullanıcı adı ve şifremiz ile kullanmaya başlayabiliriz.

Debian hakkındaki makalelerimize buradan ulaşabilirsiniz.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir