Debian 10 İşletim Sistemi Kurulumu

Debian 10 İşletim Sistemi

Debian 10 İşletim sistemi, 07 Temmuz 2019 senesinde piyasaya sürülmüştür. İşletim sistemi projesi 15 Eylül 1993 senesinde üretime hazırlanmıştır. 1993 yılında Purdue Üniversite’nde bir öğrenci olan Ian Murdock 2015 yılında ölüme kadar proje geliştirmeye devam etmiştir.

Debian 10 İşletim Sistemi Kurulumu

Debian 10 işletim sisteminin kurulum dosyalarını resmi web sitesinden indirebilirsiniz. Bilgisayar veya sunucumuza entegre ettikten sonra kurulum ara yüzü karşımıza gelecektir.

debian 10 grafik kurulumu

Kurulum başladığında BIOS ekranı karşımıza gelecektir. Grafikli kurulum yapmak için “Graphical Install” seçeneğinden devam ediyoruz. Eğer farklı ayarlamalar yapmak istiyorsanız ihtiyacınıza göre seçenekleri kullanabilirsiniz.

debian 10 dil seçimi

Her işletim sisteminde olduğu gibi Debian işletim sisteminde de dil seçimi yapmamız gereklidir. “Türkçe” seçeneğini seçerek devam ediyoruz.

debian 10 konum ayarı

Saat Tarih ayarları ve diğer ayarları önerilen olarak getirmek için konumumuzu isteyecektir. Hangi ülkenin internetini ve konumunu kullanıyorsanız ona seçebilirsiniz. Sunucularımız Türkiye Cumhuriyetinde olduğundan dolayı Türkiye konumunu seçiyoruz.

debian klavye yapılandırması

Kurulum esnasında sıklıkla klavyeyi kullanacağımız için klavye ayarlarını seçmemiz önemlidir. Eğer yanlış seçim yapar isek noktalama işaretleri kullandığımız klavyeden farklı olacağı için yanlış işlemler yapabiliriz. Türkiye genelinde Turkish Q klavye kullanıldığı için Türkçe (Q düzeni) seçeneğini seçiyoruz.

debian 10 bileşenleri

Özelleştirilmiş ayarlarımızı yaptığımız taktirde sistem bileşenleri yüklemeye başlayacaktır. Bu bilgisayar durumunuza göre hızlı veya yavaş olabilir.

Debian 10 İşletim Sistemi Kullanıcı İşlemleri

debian makine adı

Diğer ağlar ile iletişime geçerken isim kullanmamız gerekmektedir. Bundan dolayı hostname yani makine adını girmemizi isteyecektir. Girdiğimiz makine isimlerinde Türkçe karakter kullanmamaya özen gösteriniz.

debian alan adı

Bu adımda ise bizden kullandığımız alan adını isteyecektir. Eğer ev bilgisayarına kurulum gerçekleştiriyorsanız localhost şeklinde adresi girebilirsiniz.

debian 10 root şifresi

Kuracağımız işletim sisteminin root kullanıcısı için şifre istemektedir. Bu şifre güvenlik kurallarına uygun olarak yaratmaya özen gösteriniz. Aksi taktirde kötü niyetli kullanıcılar bilgilerinize erişme imkanı olacaktır.

debian root şifresi tekrar

Debian işletim sistemi root şifremizi tekrar girmemizi isteyecektir. Girdikten sonra “Devam” butonuna tıklayarak bir sonraki adıma geçiyoruz.

debian 10 kullanıcı adı

Yönetici olarak yapmayacağımız işlemler için farklı bir kullanıcı yaratmamız gerekmektedir. Bu kullanıcı günlük hayatta standart özelliklere sahip olacak bir kullanıcıdır. Kullanacağımız tam adını girip bir sonraki adıma geçebiliriz.

debian 10 bilgisayar ismi

Bu adımda ise Tam kullanıcı adı haricinde hesap için kullanıcı adı isteyecektir. Tam kullanıcı adı bilgisayar ismi kullanıcı adını ise bilgisayara bağlanacakken girmemiz gereken ad olarak düşünebiliriz. Kullanıcı adını girdikten sonra devam ediyoruz.

debian 10 kullanıcı şifre

Belirlediğimiz kullanıcıya şifre girmemiz gerekmektedir. Root kullanıcısı gibi güvenilir bir şifre girmemiz gerekmektedir.

debian 10 kullanıcı şifre tekrar

Kullanıcıya belirlediğimiz şifreyi doğru şekilde belirlememiz için tekrar aynı şifreyi girmemizi isteyecektir.

Debian 10 İşletim Sistemi Disk İşlemleri

debian 10 disk bölümleme

Kullanıcı işlemlerimiz bittiğinden dolayı disk işlemlerine başlıyoruz. Diski standart önerilen gibi kuruyoruz. Eğer farklı işlemler için kullanacaksanız LVE veya Manuel olarak kurulum yapabilirsiniz.

debian 10 disk seçimi

Seçtiğimiz bölümleme kuralını hangi diske uygulayacağımızı seçmemizi isteyecektir. Donanımsal olarak tek disk olduğu için varsayılan diski seçip devam ediyoruz.

debian 10 disk bölümleri

Seçtiğimiz diskte bölümleme için bilgi verecektir. Eğer ilk defa kurulum yapıyorsanız veya nasıl kurulacağını bilmiyorsanız standart olarak “Tüm dosyalar tek bölümde” seçeneğini seçebilirsiniz.

debian disk değişikliği

Diskleri bölümleme ayarlarımızı doğru şekilde yaptığımız taktirde “Bölümlemeyi bitir ve değişiklikleri diske kaydet” seçeği ile devam ediyoruz.

debian bölümleme

Disk değişiklilerimizi kayıt etmek için “Evet” butonuna tıklayıp devam ediyoruz.

debian iso kurulumu

CD ve DVD üzerinden kurulum yapmadığımız için “Hayır” seçeneği ile devam edebiliriz çünkü ISO içerisinde bütün kurulumlar mevcuttur.

debian iso dosyası

Kurulum yaptığımız medyada eksik dosyaları kontrol edip ağ üzerinden indirmek için “Evet” seçeneği ile devam edebiliriz. Fakat kendi web sitesinde bulunan ISO dosyasını kullandığımız için “Hayır” seçeneği ile devam ediyoruz.

debian 10 grub

Kuracağımız diskte başka işletim sistemi bulunmadığı taktirde GRUB önyükleyici ile MBR kurulumu yapabiliriz.

debian 10 mbr

GRUB önyükleyicisini hangi sabit diskimize kuracak isek listeden seçebiliriz.

debian kurulum bitti

Kurulum ayarlarımız bittiği taktirde sistemimiz kuruluma başlayacaktır. Kurulum bittiği taktirde karşımıza gelecek ekranda “Devam” butonuna tıklayıp bilgisayarımızı tekrar başlatarak Debian işletim sistemimizi kullanmaya başlayabiliriz.

debian ara yüzü

Debian hakkındaki diğer makalelerimize buradan ulaşabilirsiniz.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir