FreeBSD 11.4 İşletim Sistemi Kurulumu

FreeBSD 11.4

FreeBSD 11.4 işletim sistemi, Unix ailesine mensuptur ve açık kaynaklı olarak kodlanmıştır. BSD işletim sistemi düşük donanımlı bilgisayar veya sunucularda çalışabildiği için tercih edilen sistemlerden biridir. Türkiye üzerinde birçok PvP tarzı oyunlarda Metin2, Silkroad veya benzeri oyun türlerinde kullanılmaktadır. FreeBSD işletim sistemi geliştiricileri hala bu sistemi geliştirmekte ve eklentilerini çoğaltmaktadır. Bu makale üzerinde FreeBSD işletim sisteminin 11.4 sürümünün kurulumunu anlatacağız.

FreeBSD 11.4 İşletim Sistemi Kurulumu

Bu işletim sistemini ücretsiz olarak elde edebilirsiniz. Resmi web sitesi aracılığı ile indirdiğimiz ISO dosyasını bilgisayar sistemine entegre ediyoruz.

freebsd 11.4 boot ekranı

İlk kurulum ekranında bizi kurulum ekranı karşılayacaktır. Bu ekran kurulum sonrasında her tekrar başlatmada belirecektir. Bu ekranda 10 saniye beklerseniz otomatik olarak bizi yönlendirecektir.

freebsd 11.4 işletim sistemi

Kurulum için “Install” seçeneğine tıklayarak bir sonraki adıma geçiş yapıyoruz.

freebsd klavye seçimi

FreeBSD işletim sistemleri klavye üzerinden yönetilen işlem sistemleridir. Bundan dolayı klavye ayarlarımızı doğru bir şekilde yapmamız gerekiyor. Genel olarak kullanılan klavye Turkish Q olduğu için bu klavye türünü seçiyoruz. Eğer farklı klavye yapısı kullanıyorsanız ok işaretleri ile aratıp seçim yapabilirsiniz.

freebsd klavye testi

Klavye seçimimizi yaptıktan sonra “Continue with tr.kdb keymap” seçeneğini seçiyoruz. Eğer test etmek veya değiştirmek isterseniz ok işaretleri ile diğer seçenekleri ihtiyacınıza göre seçebilirsiniz.

freebsd 11.4 hostname

Sunucumuzun hostname yani ana bilgisayar adı isteyecektir. Türkçe karakter kullanmayarak bir isim belirleyebilirsiniz.

freebsd 11.4 modüller

Kurulum içerisinde ek modüller kurulumuna izin vermektedir. Bu kısımdan diğer adımlarda olduğu gibi kişisel olarak özelleştirebilirsiniz. Biz gerekli olan “kernel-dgb” , “ports” ve “src” kurulumlarını seçiyoruz.

FreeBSD 11.4 Disk Ayarları

freebsd disk ayarları

Bu adımdan itibaren disk ayarlarımıza geçiyoruz. Karşımızda bulunan ekrandan disk bölümlemesini hangi yazılımla yapacağınızı seçebilirsiniz. Biz standart olarak “Auto (UFS) seçeneğini seçiyoruz.

freebsd ufs disk

Seçtiğimiz disk türüne göre kuruluma “Entire Disk” seçeneğini seçip devam ediyoruz.

freebsd 11.4 disk

Bu adımda standart olarak bize verilen “MBR” seçiyoruz. Fakat kurmak istediğiniz farklı seçenek ise illaki “MBR” seçip kurmak zorunda değilsiniz.

freebsd 11.4 disk bölümleme

Bulunan donanımsal disk boyutunu sistem kullanımına göre düzenlememiz gerekmektedir. Bizim önerimiz disk miktarınızın %70’ini freebsd-ufs olarak ayırmak %30 kısmını ise freebsd-swap olarak ayarlamanızdır. Aksi taktirde herhangi bir PvP sunucusu kurduğunuzda çökmeler, bellek hataları yaşama olasılığınız vardır. İşlem yapmak için ok işaretleri işe seçip “Delete” ile silip sonrasında “Create” seçeneği ile sıfırdan oluşturabilirsiniz.

freebsd disk onaylama

Disk seçeneklerimizi ayarladıktan sonra son olarak bir değişiklik yapmak istemiyorsak “Commit” seçeneği ile devam ediyoruz.

freebsd 11.4 kütüphane kurulumu

Seçtiğimiz özelleştirmeler ve ek modüller kuruluma başlayacaktır. Eğer diskiniz SSD türünde ise kısa sürecektir.

freebsd 11.4 şifre

Kurulumlar bittikten sonra root yani ana kullanıcı için şifre isteyecektir. Belirli bir şifre girdiğimiz taktirde şifremiz güvenlik gereği gözükmeyecektir. Artık bütün girişlerimizi bu şifre sayesinde yapacağız ondan dolayı not etmeyi unutmayınız. Aksi taktirde boot şeklinde şifre sıfırlamanız gerekecektir.

FreeBSD 11.4 Ağ Ayarları

freebsd network

Disk adımları bittiğinden dolayı ağ (network) kurulumlarını yapacağız. Eğer localhost üzerinden kurulum yapıyorsanız “CMD” üzerinden ipconfig şeklinde ip adreslerinizi öğrenebilirsiniz. Sunucuda kurulum yapıyorsanız kullandığınız sunucuya kayıtlı ip adreslerini kullanmanız gerekmektedir. Ara yüz seçimi yaptıktan sonra devam ediyoruz.

freebsd ip ayarları

IPv4 standartlarında ip adresi kullandığımız için “Yes” seçeneğini seçmemiz gerekiyor. Eğer IPv6 standartlarında bir ip adresi kullanıyorsanız “No” seçeneğini seçip size uygun ayar kutusunun gelmesini bekleyiniz.

freebsd dhcp

DHCP kurulumu istemediğimiz için “No” seçeneğini seçiyoruz.

freebsd ip adresi

Ayarlardan sonra karşımıza ağ ayarları ekranı çıkacaktır. Elimizdeki mevcut ip adresleri ile bu kısımları doldurup “OK” seçeneğine tıklıyoruz.

freebsd 11.4 ipv6

IPv6 standartlarında IP kullanmadığımız için “No” seçeneğini seçiyoruz. Eğer IPv4 seçeneğini “No” seçtiyseniz ve IPv6 kullanıyorsanız “Yes” seçeneği ile işlem gerçekleştiriniz.

freebsd dns güncelleme

DNS ayarlarını isteyecektir. Dünya üzerinde en çok kullanılan dns ayarlarından biri olan google.com dns ayarını kullanabilirsiniz. “8.8.8.8”, “8.8.4.4” şeklinde girmeniz gerekiyor.

FreeBSD 11.4 Diğer Ayarlar

freebsd 11.4 zaman dilimi

Disk ve Network ayarlamaları bittiği taktirde bizden saat ve tarih ayarlamalarını isteyecektir. Bulunduğunuz konuma göre seçim yapabilirsiniz. Türkiye de bulunuyorsanız “Europe” seçeneğini seçmeniz gerekiyor.

freebsd boot

Bütün kurulumlar bittikten sonra karşımıza gelen ekranda “OK” seçeneğini seçiyoruz.

freebsd 11.4 sistem güvenliği

Eğer güvenlik servislerini düzenlemek istiyorsanız özelleştirebilirsiniz. Biz standart güvenlikte bırakacağız.

freebsd ek kullanıcı

Sistem kurulduktan sonra dilerseniz root dışında ekstra bir kullanıcı tanımlama imkanımız vardır. Fakat direk root üzerinden işlemler gerçekleştireceğimiz için “No” seçeneğini seçiyoruz.

freebsd kurulum bitir

Bütün ayarlamalar bittikten sonra “Exit” seçeneğini seçip kurulumdan ayrılıyoruz.

freebsd 11.4 shell

Kurulumda shell üzerinden başka bir işlem yapıp yapmadığımızı sormaktadır bu ekranda. Herhangi bir işlem gerçekleştirmeyeceğimiz için “No” seçeneğini seçiyoruz.

freebsd reboot atma

Bütün kurulumlar bittikten sonra sunucumuzu tekrar başlatıyoruz. Sunucu tekrar açıldığı taktirde kurulum bitmiş olacaktır ve kullanıma hazır olacaktır.

PuTTy gibi bağlantı programları ile bağlanabilmek için bu ayarları yapmanız gerekmektedir. Ayarlara erişmek için tıklayınız.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir