DNS Nedir?

DNS Nedir?

DNS Nedir? DNS, Alan Adı Sisteminin kısaltmasıdır. DNS, alan adlarıyla ilgili bilgileri depolayan ve bunları IP adreslerine çeviren bir sistemdir. Alan adlarının hatırlanması kolay olduğu için DNS gereklidir, ancak bilgisayarlar IP adreslerini kullanarak iletişim kurar. Web tarayıcınıza bir etki alanı adı yazdığınızda, bilgisayarınız o etki alanının IP adresini almak için bir DNS sunucusuyla bağlantı kurar.

DNS sunucuları, hiyerarşinin her düzeyi belirli bir etki alanı kümesi için kayıtları içeren hiyerarşiler halinde düzenlenir. DNS hiyerarşisinin kök düzeyi, .com, .net ve .org gibi tüm üst düzey alan adları için kayıt içerir. Bu kayıtlar, internetin altyapısını denetleyen kuruluş olan ICANN tarafından tutulur. Kök seviyesinin altında, google.com ve facebook.com gibi ikinci seviye alan adları bulunur. Bu alan adları için kayıtlar, ilgili sahipleri tarafından tutulur.

DNS Nasıl Çalışır?

DNS, Alan Adı Sistemi anlamına gelir ve internetin telefon rehberidir. Alan adlarını (www.google.com gibi) IP adreslerine (172.217.16.206 gibi) çeviren bir sistemdir. Bu gereklidir çünkü bilgisayarlar birbirleriyle IP adreslerini kullanarak iletişim kurar, ancak insanlar alan adlarını hatırlamayı daha kolay bulur.

Web tarayıcınıza bir alan adı yazdığınızda, bilgisayarınız bir DNS sunucusuyla bağlantı kurar ve bu alan adıyla ilişkili IP adresini ister. DNS sunucusu daha sonra IP adresiyle yanıt verir ve bilgisayarınız ziyaret etmek istediğiniz web sitesine bağlanabilir.

Çoğu kişi DNS sunucularıyla çok sık etkileşime girmez, ancak ISS’nizin sizin için web sitelerini çevirmek için kullandığı en az bir DNS sunucusu olabilir.

DNS’nin Faydaları

DNS veya Alan Adı Sistemi, alan adlarını karşılık gelen IP adresiyle eşleştiren bir sistemdir. Bu sistem, bir web adresi yazmamızı ve doğru web sitesine götürülmemizi sağlayan şeydir. DNS, internetin nasıl çalıştığının kritik bir parçasıdır ve birçok avantaj sunar.

DNS’nin bir yararı, interneti daha kullanıcı dostu hale getirmesidir. Uzun bir sayı dizisini (bir IP adresi) hatırlamak zorunda kalmak yerine, sadece bir adı hatırlayabiliriz. Bu, insanların interneti kullanmasını çok daha kolay hale getirir ve ayrıca yazım hatası olasılığını azaltır.

DNS’nin bir başka avantajı da, birden fazla web sitesinin aynı IP adresini paylaşmasına izin vermesidir. Bu, her web sitesinin kendi benzersiz adresine ihtiyacı olmadığından zamandan ve paradan tasarruf sağlar

Sitemize GOOGLE‘dan ulaşabilirsiniz..

Eylül 20, 2022

Backlink Nedir?

Eylül 8, 2022

Sunucu Nedir?

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir